Монтираха първия паркомат в Русе, има и зарядно за електромобил

0

Първия автомат за заплащане на такса за паркиране в Русе вече е монтиран, съобщиха от общинската азминистрация.

Той се намира на паркинга пред църквата „Света Троица“ в центъра на града. Предстоят тестове за въвеждането му в експлоатация, предполага се че устройството ще започне да функционира до две седмици.

От общинската управа планират да бъдат монтирани общо 14 такива устройства. Те ще бъдат разположени до края на годината в зоните за обществено паркиране, с което ще улеснят водачите при заплащането на таксата. Чуждестранните гости на града, които и до момента не могат да плащат чрез SMS, също ще могат ползват услугата, ако разполагат с българска валута.

Паркинг автоматът позволява чрез тъчскрийн да бъде избрано времетраенето на престоя, като за 1 час вече ще се заплаща такса от 1,20 лв. Тарифата, която беше 1 лв. допреди месец, беше променена след гласувани на сесия на Общинския съвет изменения в Наредба №18

Устройството работи с монети и банкноти – монети  от 0.10 ст. до 2 лв. и банкноти до 10 лв., като ще връща и ресто – в монети от 0.10 ст. до 2 лв. Фискален принтер ще отпечатва касова бележка и билет за поставяне на таблото на автомобила. При евентуален проблем със заплащането е предоставен телефон за контакт, на който гражданите ще могат да се обадят за съдействие.

Устройствата за касово и безкасово плащане ще функционират и като зарядни станции за електромобили. Те разполагат със собствена охранителна камера, с корпус от неръждаема стомана, устойчив на атмосферни условия, и ще бъдат разположени в зони с 24-часово видеонаблюдение.

Служителите, които в момента събират таксите на останалите общински паркинги, няма да бъдат освобождавани. Предвидено е те да участват в мобилни екипи по контрола, които ще следят за МПС-та, които не са платили такса за престой. На такива превозни средства ще бъдат поставяни скоби, а водачите им ще бъдат глобявани.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук