МОСВ тайно разрешило строежите в защитена зона „Камчия“?

0
Снимка: Pixabay

Чрез тайна подмяна на текстове в заповед министерството на околната среда и водите разрешава строежите в защитена зона „Камчия“, която понастоящем е най-големият комплекс от дюни, твърдят природозащитници от „Зелени закони“. Според тях в Държавен вестник е бил публикуван окончателен вариант на заповед, в който липсва изрична забрана на строежите. При общественото обсъждане на документа обаче такава имало.

На 25 септември 2020 г. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) публикува на интернет страницата си за обсъждане проект за заповедта за защита на зоната „Камчия“ в пакет от общо 50 такива проектодокумента.

„Файлът на този проект е създаден през декември 2014 г. и съдържа забрана за строителство, а също и за разораване, превръщане в трайни насаждения, извеждане на сечи в конкретни имоти с посочен номер от кадастъра. Тези имоти са всъщност дюни, които в противоречие с Конституцията са обявени първо за земеделска земя, а после са урбанизирани и прехвърлени на частни лица. МОСВ публикува проектозаповедта и дава срок от един месец за обществено обсъждане. Докато трае обсъждането обаче файлът, качен на сайта на министерството, е подменен с друг, създаден на дата 24.09.2020 г. В този нов вариант на проекта изричната забрана за застрояване на имотите от землищата на Ново Оряхово и Шкорпиловци липсва. Такава липсва и в обнародваната тази седмица в държавен вестник заповед“, посочват от „Зелени Закони“.

Те настояват екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро да отмени издадената заповед и да подпише нова с изрична забрана за строителство. Засега от министерството не са реагирали.

 

 

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили