Мрежа от балони свързва с интернет

0
105
Мрежа от балони свързва с интернет

Последната нестандартна идея на Google за интернет в Африка са балони. Дъщерната компания на Google Loon, отделена от иновационната лаборатория на гиганта през юли, обединява сили с Telkom Kenya за изграждането на мрежа от летящи нависоко балони, чрез които да свърже хората в източноафриканската държава още през следващата година, пише Bloomberg.

Така ще се разрасне възможността да се печели от реклами и други видове бизнес, свързани с глобалната мрежа, а в Кения все още милиони нямат достъп до интернет. Технологията, която ще бъде използвана вече беше приложена в Пуерто Рико.

Loon ще започне с дузина балони, които ще бъдат достатъчни, за да свържат около 10% от страната и ще прецени колко още ще бъдат нужни. Вече започна изграждането на наземните станции в Найроби и Накуру.

Балоните ще се издигнат над 20 километра в стратосферата, над самолети, птици и бури и всеки ще носи „няколко десетки килограма“ рутери, батерии, антени и друго оборудване, което може да разпръсне сигнал до над 5000 кв. км. площ или с 30 пъти повече от една телекомуникационна кула.

Сигналът ще се изпраща към балоните, които пък ще ги препредават към устройствата или към съседни балони. Ще имат соларни панели, с които ще презареждат батериите си и ще могат да останат във въздуха няколко месеца.

От компанията посочват, че е по-евтино от изграждането на електрически линии и кули, с които да бъде достигнато разпръснатото население и са решени да създадат подобна мрежа в цял свят, вярвайки, че това ще се превърне в бизнес за милиарди.