„Муле“ от Ветово отива за една година в затвора

0
Учител по физическо

Ветовчанин, който изпълнявал ролята на „муле“ при телефонна измама, отива за година и половина в затвора.

Постановената от Районен съд – Русе присъда, с която П. П. беше признат за виновен за помагач в измама, е потвърдена от въззивната инстанция и влезе в законна сила.

Случаят е от 2019 г. Неустановени в хода на разследването лица се установили в Румъния, закупили предплатени СИМ карти с нерегистрирани данни за собственика им и набирали произволни номера в България, възбуждайки заблуждение, че се обажда полицейски служител и иска съдействие за залавянето на престъпници, извършващи „телефонни“ измами. На 02.10.2019 г. около 18,49 ч. позвънили на русенката Й. Г., която задържали на телефона няколко часа. Успоредно с това се свързали и с П. П., от когото поискали да отиде на адреса на жертвата и да вземе пакет с пари, за което щял да получи 150 лв. Около 21,40 ч. пострадалата хвърлила през терасата на жилището си 36600 евро, поставени в пластмасова розова чанта. Ветовчанинът вече бил пристигнал на мястото, видял действията на жената, взел парите, прибрал за себе си 100 евро от тях, а останалите поставил до табелата за край на гр. Русе до магазин „Джъмбо“, както му наредили неизвестните лица. Три месеца по-късно при извършване на претърсване в жилището на подсъдимия бил открит и иззет мобилния му телефон, а изготвената впоследствие съдебно-техническа експертиза документирала записаното в паметта му съдържание на входяща и изходяща кореспонденция и текстови съобщения.

Пред Районен съд – Русе П. П. признал деянието и поискал делото да бъде разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие, при което съдът е длъжен да намали наказанието с 1/3 и след редуцирането на първоначално определения размер от една година и шест месеца лишаване от свобода, на подсъдимия било наложено наказание лишаване от свобода за срок от една година при първоначален общ режим.

П. П. обжалвал тази присъда и поискал тя да бъде изменена само в частта относно изтърпяването на наказанието, като бъде приложен института на условното осъждане. Той считал, че предвид чистото му съдебно минало, добрите характеристични данни, младата му възраст и полагането на общественополезен труд, не било необходимо изолирането му в затворническо заведение, където да изтърпи ефективно наложеното наказание.

Въззивните магистрати не са споделили тези аргументи, а са счели, че присъдата на Районен съд – Русе е законосъобразна и справедлива. Те са отбелязали, че и до момента подсъдимият не е разкрил съучастниците си и не е възстановена никаква част от причинените вреди. Въпреки, че не бил провел непосредствено измамливите действия по отношение на пострадала, именно П. П. е довършил престъплението. Според съда, това го е охарактеризирало като личност с относително висока степен на обществена опасност, за поправянето и превъзпитанието на която е недостатъчно снизходителното наказание, за което е настоявала защитата.

 

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук