Мюнхен се бори със замърсяването на въздуха чрез интелигентна трафик система

0
38

Пилотен проект в Мюнхен доказва, че шофьорите могат да бъдат насърчени да използват алтернативни маршрути и по този начин местата с мръсен въздух значително да намалеят, съобщиха от Siemens Мobility.

Проектът използва сензори в реално време, които измерват замърсеността на въздуха и анализират данните, за да пренасочат трафика в града по оптимален начин. По същество това представлява интелигентна система за регулиране на движението.

Целта на проекта е да докаже, че интелигентният трафик контрол може да помогне на Мюнхен и други градове да постигнат по-лесно целите си за устойчивост. Aко в програмата се включат до 20 000 водачи на автомобили в рамките на един град, намаляването на тези показатели би било еквивалентно на залесяването на площ от над 1 акър.

След стартирането на проекта през ноември 2018 г. досега резултатите са обещаващи. При участващи в проекта 1600 шофьори се отчита съществено намаляване на емисиите на въглероден и азотни оксиди, както и съкращаване на изминатите километри.