Мюсюлманите празнуват Шекер Байрам

0
Мюсюлманите слагат край на постите

От днес изповядващите второто по големина по големина вероизповедание – мюсюлманите слагат край на едномесечните пости и започват Шекер Байрам – тридневно честване на свещения Рамазан Байрам.

Рамазан Байрам е един от двата най-големи празника в исляма. Денят започва с тържествени молитви – намаз, ядат се сладкиши и се раздават на близки, роднини и съседи. Тази година, заради ограничителните мерки, наложени заради пандемията от коронавирус, почти навсякъде вместо в джамиите, намазът се проведе на открито.

Рамазан Байрамът се нарича още Шекер Байрам, защото на този празник хората се черпят със сладкиши – баклава, локум, бонбони, сладки и др.

По традиция първият от трите празнични дни се чества с най-близките. По-младите мюсюлмани посещават по-възрастните си роднини, близки, приятели и съседи, целуват им ръка, с което изразяват своето уважение към тях.

С този празник завършва месец Рамазан (Рамадан), през който мюсюлманите стават преди изгрев слънце, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода, пази се “оруч”. Въздържанието се налага от религията, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора.

Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. Според поверията през свещения месец Мохамед получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили