На изпроводяк: Затварят ТЕЦ „Брикел“, Русе остава без парно

0

ТЕЦ „Брикел“ ще бъде затворен, съобщи на брифинг в Министерския съвет премиерът в оставка Кирил Петков.

По думите му, санкцията ще бъде аради „умопомрачаващи“ нарушения. Ако това стане факт, русенци ги чака тежка зима, тъй като е твърде вероятно градът да остане без топлоподаване, понеже заради липсата на руски въглища, породена от войната в Украйна, местната „Топлофикация“ работи с обогатено енергийно гориво. То се произвежда единствено в „Брикел“, където горивото се обогатява специална Брикетна фабрика, в която работи единствената в България инсталация за подсушаване на въглища. Съоръжението обработва въглищата, като спомага за подобряване, както на техните качествени характеристики, така и на екологичните им показатели. Същата съдба очаква абонатите на топлофикационните дружества в Перник и Сливен.

Русе остава на студено, ако „Брикел“ затвори

Неотдавна директорът на „Топлофикация Русе“ инж. Севдалин Желев заяви, че ако производството и доставките на обогатено енергийно гориво за българските централи да бъде преустановено, цялата енергийна система ще рухне. По думите му, прекъсването на доставките на обогатено енергийно гориво ще доведе до недостиг на електрическа енергия в страната, който вероятно няма да може да бъде покрит от съществуващите източници на енергия.

Пред БНТ министърът на околната среда и водите Борислав Сандов заяви, че „Брикетна фабрика“ може да работи, ако си осигури пара от съседния ТЕЦ. Това можело да стане за дни. „Става въпрос за няколко десетки метри тръба. Това е отговорност на собствениците“, каза Сандов.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили
Посъди дърво-остави следа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук