Русе остава на студено, ако „Брикел“ затвори

0

Русе ще остане без топлоподаване, ако „Брикел“ затвори, предупредиха от „Топлофикация-Русе“.  В подобна ситуация са още „Топлофикация Сливен“, „Топлофикация Перник“ и по-малката „Топлофикация Габрово“.

Причината е, че е дружеството е започнало преминаването към работа с обогатено енергийно гориво заради липсата на руски въглища, породена от войната в Украйна. Дейностите по проекта вече са стартирали и за реализацията му са отделени няколко милиона лева.

В Брикел функционира и специална Брикетна фабрика, в която работи единствената в България инсталация за подсушаване на въглища. Съоръжението обработва въглищата, като спомага за подобряване, както на техните качествени характеристики, така и на екологичните им показатели. „Надяваме се в в ситуация на обостроена енергийна криза на територията на цяла Европа да не се допуска затваряне на централи. Всяка една Топлофикация допринася за енергийната стабилност на държавата. Брикел е единственият производител на обогатено енергийно гориво в България и голяма част от ТЕЦ-овете в страната разчитат на доставките. Доколкото съм запознат с метода на получаване на обогатено енергийно гориво, то се произвежда с топлинната енергия, която се генерира от работата на горивната инсталация т.е. без производствена дейност няма как да се генерира топлинна енергия, която да се използва за превръщането на обикновените въглища от Мини Марица Изток в обогатено гориво.“ заяви инж. Севдалин Желев, изп. директор на „Топлофикация Русе“.

Според него, ако се допусне производството и доставките на обогатено енергийно гориво за българските централи да бъде преустановено, цялата енергийна система ще рухне. По думите му, прекъсването на доставките на обогатено енергийно гориво ще доведе до недостиг на електрическа енергия в страната, който вероятно няма да може да бъде покрит от съществуващите източници на енергия. Директорът изрази съмнение, че вероятно ще се стигне до режим на тока, защото вносът също не е опция, предвид високите цени на европейските пазари.

„Всички български топлофикации сме се заели изключително сериозно с каузата за трансформация на българската енергетика чрез поетапно премахване на въглищата и по-мащабно навлизане на по-екологичните горива, каквито са биомасата, биогазът, природният газ, а защо не в бъдеще и водородът, на който се възлагат толкова големи надежди. Нека не се допуска апокалипсис в българската енергетика!“ каза още инж. Желев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук