Скъсяват часовете за учениците от 5-и до 8-клас

0

Намалява се продължителността на часовете в прогимназиите, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Вместо 45 минути, както беше досега, учебните часове вече ще са по 40 минути, както е в момента в III и IV клас.

От МОН уточняват, че продължителността на часовете се намалява по указание на здравното министерство. Промяната се прави чрез изменения в две наредби на министъра на образованието и науката, които бяха публикувани за обществено обсъждане – за учебния план и за организацията на дейностите в училищното образование. Ако бъдат приети, те ще влязат в сила от началото на учебната 2022-2023 година.

Въвеждането на 40-минутни учебни часове ще съкрати общото време за обучение. Това ще се отрази върху усвояването на материала, особено по ключови предмети като български език и литература и математика, които се изучават с най-голям брой часове. Затова МОН предлага да увеличи броя часове по български език и литература с половин час седмично в V и VI клас и по математика – също с половин час в V, VI и VII клас. Наред с това проведените анкети сред учители и ученици за учебните програми показват необходимост от увеличаване и на часовете по география и икономика в V клас – отново с половин час седмично. Увеличаването на броя часове по трите предмета е в съответствие със Закона за предучилищното и училищното образование и с изискванията на МЗ, които допускат обща седмична натовареност от 32 учебни часа.

Данните са категорични, че българските ученици имат най-краткото задължително учебно време в Европа, казват от МОН. Общият брой на задължителните часове в класовете от I до X включително, приравнени към астрономическите, е 7040. Средната стойност за държавите в Европа е 8617 часа, а повечето страни са в  диапазона между 8000 и 9000 часа. В България най-малко учат първокласниците и второкласниците – съответно 411 и 429 астрономически часа на година. С по няколкостотин часа годишно изостават от връстниците си в много европейски държави също нашите ученици в III, IV, V и VI клас.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук