Земеделци подготвят блокиране на Дунав мост

0

Националната асоциация на зърнопроизводителите подготвя национален протест, при който стопани от цялата страна ще блокират с трактори и комбайни Дунав-мост край Русе.

Недоволството на зърнопроизводителите е заради безконтролния внос в България на евтини и със съмнително качество зърнени и маслодайни култури от Украйна, които влизат у нас през северната ни съседка. Чуждата стока, освен че подбива цената на родните пшеница, ечемик и слънчоглед, не се знае с какви препарати е третирана. Опасенията са, че в Украйна, като държава извън ЕС, със сигурност се прилагат забранени в общността химикали.

От Асоциацията припомнят, че в знак на подкрепа заради войната между Русия и Украйна, Еврокомисията даде картбланш на Украйна и Молдова да внасят в ЕС изброените култури, но без мито, и без да им се извършва задължителен граничен фитосанитарен контрол. Докато Румъния и Полша са намерили механизми да блокират вноса от Украйна и да защитят своите фермери, а в България камионите влизат без проблем, подчертават от НАЗ. От там са потърсили съдействие от българските депутати в Европейския парламент и апелират Министерството на земеделието да обърне внимание и на северната ни граница, не само на ГКПП „Капитан Андреево.

„Ние не сме против украинските колеги или украинското зърно, а против това то да влиза в родното производство, защото себестойността му е много по-ниска. Ние ползваме по-скъпи препарати, тъй като в Украйна няма забрана за голяма част от препаратите за растителна защита, които в ЕС са забранени.“, каза Милен Коев, председател на Фермерски съюз „Дунавско зърно“.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук