Ива Митева е председател на новия парламент

0
Снимка: БГНЕС

И новият парламент ще бъде оглавен от Ива Митева от „Има такъв народ“. Кандидатурата й бе подкрепена от 137 депутати. ГЕРБ и БСП гласуваха въздържали се. Имаше един глас против и той бе даден от Георги Кадиев. От трибуната той обясни, че е гласувал така не защото има нещо против Митева. Кадиев разкритикува ИТН за липсата на диалог с останалите партии и заяви, че затова БСП няма да подкрепи предложеното от тях правителство.

Митева застава начело на парламента за втори път. Тя бе председател и на 45-тото събрание.

Първото заседание на 46-ия парламент започна в сряда сутринта с четене на декларации от страна на политическите партии четат своите декларации. Председател по право бе депутатът от ИТН Мика Зайкова. След като депутатите одобриха кандидатурата на Митева, Зайкова й отстъпи мястото с думите:

„Пожелавам успех и след 4 години да си тръгнеш от тоя стол“.

Най-голямата парламентарна група в този парламент е от партията на Слави Трифонов. Зам.-председателят на формацията Тошко Йорданов заяви от трибуната, че е възможно да има правителство до две седмици. ИТН ще предложи състав на министерския съвет и ще очаква подкрепа от „Демократична България“ и „Изправи Се! Ние идваме!“

„Не мисля, че в разговорите, които ще проведем с останалите колеги за посоката, в които би трябвало да тласнем страната, ще имаме сериозни различия – нито по темата за главния прокурор, нито за съдебната реформа, нито за унизителните пенсии на нашите майки и бащи“, каза Йорданов.

Десислава Атанасова от ГЕРБ пък заяви, че на изборите няма победител. Тя обясни, че основен опонент на бившите управляващи щял да е хаосът.

Корнелия Нинова настоя за диалог и рязко увеличаване на доходите.

„Трябва да преодолеем недоверието, нужен е диалог, който е миниран от предварителни условия“, заяви тя.

„България не може да си позволи ново безвремие, бъдете на висотата на своята отговорност“, каза пък председателят на ДПС МУстафа Карадаъй.

Здравната криза и възстановяване на България са първите задачи, заяви Христо Иванов от „Демократична България“. Той заяви, че към момента не са канени на разговори с ИТН.

От „Изправи се“ са готови да се върнат на площада при първия знак, че се извършва подмяна на волята на избирателите, каза пък Мая Манолова. Тя потвърди, че ще подкрепят правителство на ИТН.