Над 11 000 лв. „изтърмъчиха“ ало-измамници в региона

0
149
86-годишна жена

Над 11 000 лв. измъкнали през последните 24 часа телефонни измамници от наивни възрастни хора в региона, съобщават от полицията.

68-годишна русенка дала над 6 хиляди лева в пари и злато. Според разказа на жената, била въведена в заблуждение по познатата вече схема, като първо е потърсена по телефона за да даде пари, които са необходими за операция, а след това за съдействие на полицията при залавяне на измамници. Престъпниците успели да я убедят да им даде наличните си пари и златни бижута, които тя поставила в чанта и предала пред жилището си на двама непознати мъж и жена. Общата стойност на изгубеното е изчислена за над 6 хиляди лева.  Други две жени били измамени в Силистренско. И в двата случая сработил сценарият за участие в полицейска операция. Така, вярвайки, че помагат на служителите на реда да заловят телефонни измамници, 87-годишна силистренка хвърлила от балкона 2000 лева и златни накити, а 74-годишна жена от село Калипетрово оставила до дървен стълб на улицата 3000 лева и златни бижута.

По случаите са образувани досъдебни производства.

За пореден път полицията призова: Не давайте пари на непознати! Не съществува практика полицията да иска пари от гражданите за изпълнение на служебните си задачи. Имайте предвид, че всяко телефонно обаждане с искане на пари под различни предлози е измама! Не се доверявайте, свържете се с близките си или сигнализирайте на тел.112.