Над 500 изпълнители събира „Дунавски славеи 2023“

0

Над 500 изпълнители от цялата страната ще се включат в тазгодишното XV юбилейно издание на Националния фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика – певци и инструменталисти „Дунавски славеи“

Фестивалът, който се организира от Община Русе и Общинския детски център за култура и изкуство, ще се проведе на 11 и 12 март (събота и неделя) в Доходното здание.

Участниците ще бъдат разпределени в четири раздела:

I – Народно пеене – индивидуални изпълнители;

II – Инструменталисти – индивидуални изпълнители;

III – Камерни вокални и инструментални групи;

IV – Хорови състави, оркестри и ансамбли.

Председател на професионалното жури отново ще бъде акад. Милчо Василев от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. Членове на журито ще бъдат и уникалните певици от Квартет „Славей“. Освен в оценяването на участниците, те ще зарадват публиката със свои изпълнения по време на гала – концерта за награждаване на отличените изпълнители.

Конкурсът „Дунавски славеи“ е включен в Националния календар на Министерството на културата, а вече шеста година присъства и в Националната програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Това дава възможност индивидуални изпълнители от III възрастова група (8 – 12 клас), класирани на I, II и III място да бъдат стимулирани с годишна стипендия. Децата от II възрастова група (V-VII клас), класирани на I, II и III място, съгласно програмата могат да кандидатстват пред Министерството на културата за получаване на целева финансова помощ за посещаване на майсторски клас.

Поради големия брой участници Националният конкурс  „Дунавски славеи“ ще се проведе едновременно в три зали на Доходно здание – Голяма зала, зала „Европа“ и Камерна зала.

Програма:

11 март /събота/

12:00 ч.          Откриване – Зала „Европа“ на Доходно здание

12:30 ч.          Начало на конкурса – Голяма зала, Камерна зала и Зала „Европа“ на Доходно здание

 

12 март /неделя/

10:00 ч.          Конкурсна част – Голяма зала, Камерна зала и Зала „Европа“ на Доходно здание

18:00 ч.          Гала-концерт и награждаване на отличените изпълнители със специалното участие на уникалните певици от Квартет „Славей“ – Голяма зала на Доходно здание

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук