Над 700 мартеници съхранява музеят в Русе

0
Мартеници и честитки от времето на социализма

Колекция от над 700 мартеници, най-старите от които са от 40-те години на миналия век притежава Регионалният исторически музей в Русе.

Част от тях русенци и гостите на града могат да видят в специално подредената изложба за модерните практики в отбелязването на Първи март – празника на Баба Марта.

Експозицията показва модерни техники за изработване на мартеници, начини за размяна, както и снимки от украсата на градовете у нас.

„Във времето на социализма мартениците се изработват фабрично. Във времето на демокрацията започват да се завръщат различните начини, чрез които човек може да си направи мартеници – например чрез плъстене на вълна, чрез техниката на брюкселската дантела, на бродирането. Така се раждат и много нови форми“, разказва етнологът Десислава Тихолова.

По думите й не са забравени и фолклорните персонажи Пижо и Пенда. „Хората обаче не запомнят смисъла на тези персонажи, а именно – двойката, която ще обнови природата, двойката мъжко и женско, която трябва да се съчетае, за да се случи новото и раждането“, поясни Тихолова.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук