Над 8 000 лв. измъкваха измамници от възрастни русенци

0
147
Бум на ало-измамите

Над 8000 лв. са измъкнали телефонни измамници от двама възрастни русенци през последните дни, съобщиха от полицията в Русе.

И в двата случая възрастните хора станали жертва на познатата схема „необходимост от лечение на близък човек“. При единия от инцидентите 89-годишен мъж бил подведен, че синът му е със счупен крак и трябват пари за лечение, а след това от „полицаи“, които „искат да заловят“ измамниците. Така човекът пуснал от прозореца на жилището си пакет със 7000 лв. в него.

По същата схема била подведена и възрастна жена. Тя получила обаждане от мъж на стационарния си телефон, който й съобщил, че дъщеря й се намира в болница и доктора иска пари, за да я лекува. После се е обадил втори път мъжки глас, който се представил като “полицай”. Той обяснил, че около блока има измамници, които ще я хванат, затова я инструктирал да не затваря слушалката на телефона. След това я накарал да приготви наличните си пари  и  злато (1100 лева, банкнота от 100 долара и златна монета),  да ги увие във фолио, да ги постави в плик и да ги хвърли през балкона, без да се обажда на никого до вечерта.

По двата случая са образувани досъдебни производства за престъпление по чл. 209 от НК.