Награда „Слави Шкаров“ ще стимулира младите режисьори

0
36
Награда „Слави Шкаров“

Русенският драматичен театър „Сава Огнянов“ учреди награда за млад театрален режисьор, съобщи директорът на културния институт Орлин Дяков.

Отличието ще носи името на големия русенски режисьор Слави Шкаров и ще представлява плакет с неговия образ. Едно от основните неща, по които наградата се отличава от останалите е, че предоставя възможност да бъдат оценявани не само дебютни спектакли, но и такива, които вече са били представяни на широката публика. Наградата няма да има финансово измерение, но ще бъде „придружена“ от ангажимент на театъра – режисьорът, отличен с нея, да направи в следващия сезон спектакъл на русенска сцена.

Право да се борят за наградата ще имат постановки на професионални държавни, общински и частни театрални формации. Изискване е режисьорът да бъде на възраст не повече от 35 години, а постановките да са реализирани в периода от месец септември на отминалата до месец октомври на текущата година. От предложените спектакли ще бъдат избрани три, които ще бъдат представени на русенска сцена. Селекционер на постановките през 2017/2018 г. ще бъде театроведът Михаил Байков от Младежкия театър “Николай Бинев” в София, който е партньор на проекта. Там постановките могат да гостуват за селекция.

„На младите хора трябва да се подава ръка, защото знаем, че младият режисьор в българския театър не винаги е приеман радушно, защото те често имат по-различни, по-странни идеи. По този начин ние даваме гаранции, че един млад талантлив човек ще има две изяви в рамките на една година“, аргументира се Орлин Дяков.