Народните представители

Бюджет 2018 мина на първо четене, не се предвиждат данъчни промени

Автор:
9 ное. , 2017  

Парламентът прие на първо четене законопроекта за държавния бюджет за 2018 г. със 126 гласа “за”, 96 “против” и 1 въздържал се. В подкрепа гласуваха от ГЕРБ, “Обединени патриоти” и “Воля”, против бяха от “БСП за България” и ДПС и един депутат от левицата се въздържа.

Проектът на държавен бюджет за следващата година предвижда дефицит от 623,5 млн. лева. Според Министерство на финансите през 2017 г. българската икономика се очаква да отбележи реален растеж от 4%, движена от вътрешното търсене и най-вече от частното потребление.

За 2018 г. се прогнозира Брутният вътрешен продукт (БВП) да е в размер на 105 609 млн. лв., а икономическият ръст слабо да се забави до 3,9%. Догодина нивото на безработица се очаква да се понижи до 6,2%. Предвижда се инфлацията в края на следващата година да достигне 1,6%.

В средносрочен план за данъците не се предвиждат значителни промени, като се запазва правителственият приоритет за ниски данъци.

По думите на министърът на финансите Владислав Горанов пред народните представители, това е бюджет на изглаждане на неравенствата.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова обаче това е бюджет на застоя. От “БСП за България” определиха проекта като бюджет на добрите пожелания, според ДПС пък политическото послание на този бюджет е на разделение в обществото, на залагане на среда, в която корупцията и щуробаджанащината се развиват и разцъфтяват.

 


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.