Най-големият паметник в България дава признаци „на умора“

Автор:
29 ное. , 2017   Video

36 години след откриването му най-големият паметник в България – комплекса „Създатели на българската държава“ в Шумен дава признаци „на умора“, алармират експерти.

Въпреки частичните козметични ремонти, цялостна реставрация на паметника не е правена. „Има влияние на атмосферата, която вече разгражда връзката между спойките. Особено се чувства това при спойката с оловото в композицията около лъва. Най-вече се притеснявам за мозайката, която е и много скъпа. Ако нямаме статут и не сме обявени за паметник на културата, не можем да кандидатстваме по европейските програми за реставрация“, каза Светлана Джанкова.

Такава реставрация освен много време би отнела и много пари. Нужните средства са непосилни за Община Шумен и единствената възможност за монумента е той да получи статут на национален паметник на културата.

През лятото министърът на културата Боил Банов обеща да се намери решение на нуждата от реставрация на комплекса „Създатели на българската държава“. Той пое ангажимент и да помогне монументът да получи национален статут.

Комплексът „Създатели на българската държава“ е открит преди 36 години във връзка с отбелязването на 1300 години от създаването на българската държава. Мемориалът е най-големият в България и сред първенците в Европа със своите 140 метра ширина, 70 метра дължина и 52 метра височина. 50 хиляди кубически метра  бетон разказват историята на страната ни от основаването й през 681 година до 10 век.

 Comments are closed.