Най-старото училище в Русе почете 175-годишнината от рождението на патрона си

0

С ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Христо Ботев учениците и преподавателите в най-старото русенско училище почетоха 175-годишнината от рождението на патрона си.

Сред гостите на тържеството бяха областният управител Анатоли Станев, кметът Пенчо Милков, неговите заместници Енчо Енчев и Димитър Недев, както и началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева.

„Съхранете в сърцата и душите си пламъка на Ботевите завети и помнете, че никой не може да отнеме свободата ни“, каза пред присъстващите областният управител.

„Ботев е енергия, повече от историческа личност. Носи думата мечта и енергия в себе си, защото създавайки мечтата за свободното отечество дава пример как нито една трудност дори и смъртната опасност не може да те сломи“, допълни кметът Милков. Това е смисъл, защото мечтата след теб я започват много други хора“, сподели кметът.

В тържествената програма участваха още децата от 13-и гвардейски ученически отряд в крайдунавския град. Началото на събитието бе дадено с представянето на кратка биография, съдържаща малко известни факти за живота на Ботев. Последваха музикални изпълнения на народни песни и танци, както и рецитали на патриотични стихотворения. Богатият репертоар включваше „Хубава си, моя горо“, „Хаджи Димитър“, „Зов“ на Матей Шопкин, „Баладично писмо“ на Балчо Балчев, „Ветровете кръстосват над Вола“ на Иван Радоев, „От всяка корист“ на Рашко Стойков, както и много други.

Почетен караул по време на цялото събитие бе строен от Регионален клуб „Традиция“ – Русе.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук