Най-тихата стая в света може да подлуди посетителите си

0

В лабораторията Орфийлд в Минеаполис, САЩ, се намира най-тихата стая на Земята, където нивото на фоновия шум е -24,9 децибела. За разлика от обикновените стаи, където звукът се отразява от стените и леко увеличава силата си, в тази безехова камера стените поглъщат всички звукови вълни.

Как функционира лабораторията

Лабораторията Орфийлд е изследователски център, основан през 1971 г. от Стивън Орфийлд. Тя е известна с това, че в нея се провеждат акустични експерименти и се изучават реакции на хората при различни условия на околната среда. В камерата, където стените, таванът и подът поглъщат 99,9% от звуковите вълни, дори и най-тихите звуци, като биенето на сърцето или движението на кръвта във вените, стават ясно доловими. Това предизвиква безпокойство у много хора, които не могат да издържат повече от 15 минути в тази тишина.

Защо абсолютната тишина е мъчителна

Нивото на шума в изследователската камера е толкова ниско, че е под прага на човешкия слух от 0 децибела. В условията на абсолютна тишина хората започват да чуват звуците на собственото си тяло, което води до безпокойство и дезориентация. Мозъкът се опитва да запълни липсата на външни звуци, което може да предизвика слухови халюцинации.

Приложения и рекорди

Безеховата камера в Орфийлд се използва за тестване на безшумността на продукти като матраци и съдомиялни машини. Освен това, тя служи за обучение на астронавти, които трябва да се адаптират към ниските нива на шум в космоса, за да избегнат психологически сривове. Посещението на тази стая струва 600 долара на час, като рекордът за престой е 45 минути.

Други безехови камери

В света има и други помещения, които поглъщат звука, като безеховата камера на Microsoft в щата Вашингтон. Въпреки че тя е достигнала ниво на шума от -20,6 децибела, лабораторията Орфийлд държи рекорда с -24,9 децибела, постигнат през 2022 г.

Колко минути мислите, че можете да издържите в най-тихата стая на света?

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук