Нов кръвен тест, използващ изкуствен интелект, обещава ранна диагностика на болестта на Паркинсон

0

Учени разработиха нов кръвен тест, подпомаган от изкуствен интелект, който показва обещаващи резултати за предсказване на болестта на Паркинсон години преди появата на симптомите. В изследване, публикувано в списание Nature Communications, екип от европейски учени идентифицира осем биомаркера в кръвта, които могат да сигнализират за висок риск от развитие на болестта до седем години предварително.

Какво представлява новият тест

Новият тест, който все още е в ранен стадий на развитие, използва алгоритъм за машинно обучение, за да анализира кръвни проби. В първоначалните тестове учените събраха кръвни проби от 99 пациенти с Паркинсон и 36 здрави индивиди. Алгоритъмът идентифицира осем специфични протеини, които се срещат в различни концентрации при хора с болестта. Този модел успя да осигури диагноза с точност от 100%, когато беше тестван на нов набор от проби.

Значение и приложения на теста

Ако бъде одобрен, тестът може значително да промени подхода към лечението на Паркинсон. Вместо да се лекуват симптомите след поставяне на диагнозата, лекарите ще могат да прилагат терапевтични интервенции на по-ранен етап, потенциално забавяйки развитието на болестта или дори предотвратявайки я.

Допълнителни проучвания

В друго изследване учените работят с пациенти, страдащи от изолирано разстройство на поведението по време на сън с бързи движения на очите (iRBD), което често предшества Паркинсон. Кръвните проби на тези пациенти показват, че 79% от тях имат профил, сходен с този на хора, които ще развият болестта. Сред пациентите, проследявани в продължение на десет години, 16 са били правилно предсказани като бъдещи пациенти с Паркинсон, средно 3,5 години преди появата на симптомите.

Изгледи за бъдещето

Катрин Флетчър от Parkinson’s U.K. изрази надежда, че тези нови тестове ще бъдат въведени в клиничната практика през следващите години. Въпреки това, учените отбелязват, че предизвикателствата остават, като необходимостта от разграничаване на различните подтипове на болестта.

Заключение

Ранната диагностика е от решаващо значение, тъй като позволява на пациентите да участват в експериментални изпитвания на превантивни лечения. Джени Хелквист, биохимик и съавтор на изследването, подчертава важността на запазването на невроните, вместо да се чака тяхната загуба.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук