Намаляват абортите в Русенско

0
39
70% от бъдещите майки в Русе

През последните години е налице тенденция към намаление на абортите по желание в Русенско.

Това съобщиха по повод Световния ден на контрацепцията – 26 септември, от Регионалната здравна инспекция в дунавския град. През 2015 г. абортите са били 133, а ражданията 1603.

От РЗИ посочват, че за съжаление голяма част от младите хора не са информирани относно методите за предпазване от нежелана бременност, както и за опасностите от ненавременния и неразумен сексуален контакт. България пък е една от страните с най-много аборти по желание, които съвсем не са безопасни – особено във възрастта 15-19 години.

В тази връзка РЗИ и АГ-комплекса към Университетската болница в града ще проведат информационна кампания.  В рамките й ще бъдат организирани образователни лекции и беседи със учениците в Русе. АГ-комплекса пък ще проведе кампания, насочена към всички жени и мъже в репродуктивна възраст, като целта е да се понижи нивото на непланираните бременности. На посетителите ще бъдат раздавани рекламни материали с информация за различните видове предпазни средства. Желаещите ще имат възможността да получат и безплатна консултация относно най-подходящите за тях контрацептиви.