Намаляват отпадналите от образователната система, родителите не плащат наложените глоби

0
188
Намаляват

Намаляват децата в община Русе, които отпадат от образователната система в региона. Това каза в отговор на питане на общински съветници директорът на отдел „Образование“ в Община Русе Сашо Щерев. По думите му, за последните пет години броят на децата отпаднали от образователната система е намалял от 38 на 27.

11 са децата, които е трябвало да започнат училище през тази година, но не са го направили, каза още Щерев. Спрямо родителите на 12 от децата, които не посещават училище вече има предприети мерки. На родителите са издадени наказателни постановления, но нито един от тях до момента не е платил наложената глоба. Предстоят действия за принудителното им събиране.

Причините за това те да не посещават учебните занятия остават едни и същи, допълни Щерев. На първо място това е миграцията в страната и чужбина.

Няколко са екипите които имат ангажимент да издирват и връщат децата в училище, каза още Щерев. Водещата институция в случая е Регионалното управление по образование. В екипите са включени представители на местните администрации, социалните служби и полицията.