НАП обжалва – не иска да плати 1 лв. на русенски бизнесмен за теча на данните му

0
Снимка: БГНЕС

Националната агенция за приходите (НАП) е обжалвала съдебно решение, с което е осъдена да плати 1 лв. обезщетение на русенския бизнесмен Свилен Максимов заради теча на лични данни през миналото лято. Тогава базата данни на данъчните бе пробита от хакери, в резултат на което личните данни на милиони българи бяха източени. По случая бе арестуван 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, както и Иван Тодоров – собственик на фирмата ТАД Груп, в която Бойков работеше. Комисията за защита на личните данни глоби НАП с над 5 млн. лв., а данъчните обжалваха санкцията.

Междувременно заради злоупотребата с личната информация в края на август Максимов осъди НАП за 1 лв. обезщетение пред административния съд в Русе. Данъчната агенция трябваше да плати заради незаконосъобразно бездействие, изразяващо се в неизпълнение в достатъчна степен на задължението си, да опазва данните на гражданите, посочваше се в съдебното решение.

Бизнесмен от Русе осъди НАП за теча на лични данни

От НАП обаче не са съгласни. Агенцията е обжалвала пред Върховния административен съд. Делото е насрочено за март догодина. Освен, че не искат да платят символичното обезщетение данъчните са против и да поемат съдебните разноски в размер на 840 лв.

Действията на НАП за пореден път показват, че институциите не са готови да поемат даже морална отговорност дори за чудовищен гаф, какъвто бе изтичането на данните на милиони хора. Вместо това предпочитат да се правят на невинни и и да се надяват, че с времето всичко ще се забрави.