НАСА ще тества отклоняване на опасен астероид

0
123
НАСА ще тества отклоняване на опасен астероид

Американската космическа агенция НАСА навлиза в нова фаза по разработката на система за защита на Земята от астероиди. Учените се притесняват, че евентуален сблъсък на планетата с голям астероид може да доведе до ново масово изчезване, като това, в което са измрели динозаврите.

Затова през 2021 г. агенцията планира да тества новата система като разбие космически кораб със скорост 13500 км/час в къс космическа скала. Целта е скалата да бъде отклонена.

За реализирането на замисъла е избран астероидът Дидимос, който не представлява потенциална опасност за Земята. Той е дълъг 800 метра, а около него обикаля друго космическо тяло с диаметър 150 метра.

Основният проблем на този етап е голямото разстояние до космическия обект – за да достигне до него, космическият кораб от мисията DART трябва да измине 11 милиона километра. Това затруднява определянето на точното местоположение на астероида във времето и пространството.

При реална опасност идеята е да бъдат изстреляни между 15 и 20 кораба, които достигайки целта си, постепенно ще отклонят застрашаващия Земята астероид.