Недоловим за човека тътен предсказва появата на торнадо

0

Неодоловим тътен, който предхожда бурите торнадо, може един ден да доведе до по-точното прогнозиране на опустошителното явление, пише вестник Гардиън.

Буреносните облаци издават звуци преди формирането на торнадо. Проблемът е, че буботенето с честота под 20 херца е недоловимо за човешкото ухо.

Учени от щатския университет на Оклахома смятат, че са напреднали в областта на разчитането на този тътен и в бъдеще това ще помогне с по-голяма точност да определят кога и къде ще се формират страховитите фунии.

За нискочестотният звук, издаван от торнадото се знае от десетилетия. Но изследователите казват, че проблемът е бил невъзможността да се определи какво издава тътена, както и неспособността той да бъде изолиран от останалите шумове в торнадото и другите аспекти на времето.

Използвайки система от нискочестотни микрофони, разположени в такава схема, че да не се влияят от други, локални метеорологични явления, учените установили, че тътен с честота 1 херц предвещава голямо торнадо, а с честота 10 херца  – малко.

В Оклахома, екипът успял да засече тътен и да предскаже формирането на торнадо 8 минути преди да се появи. Поне 4 минути преди фунията да докосне земята, сигналът бил съвсем чист и било ясно къде ще удари торнадото. Системата от радари, която обичайно се ползва за регистриране на явлението и предупреждение за населението, все още не била реагирала на формиращото се торнадо.

Учените засекли торнадото от 20 километра разстояние. Според ръководителя на изследователския екип, след прецизиране на метода ще могат да се засичат такива смъртоносни бури от много голяма дистанция.