Опасно явление, свързано със съня, може да предизвика трагедия на пътя

0
131

Може би на всеки шофьор се е случвало да „заспи“ за части от секундата зад волана, след което рязко да се събуди. Това явление се нарича „микрозаспиване“.

При него важни части на мозъка се изключват за няколко секунди. Това означава, че макар да не сте съвсем заспали, със сигурност не сте будни, обяснява блогът на Discover Magazine.

Според Фондацията за безопасност на движението (Foundation for Traffic Safety), организация за проучване на трафика и безопасността, около 16,5% от фаталните катастрофи в САЩ са причинени от микрозаспиване.

Един от най-големите инциденти заради микрозаспиване е катастрофата на AirFrance полет 447 през 2009 г., която доведе до 228 смъртни случая, разказва списание Discover Magazine. След като следователите изслушват записите от самолета, откриват, че капитанът се оплаква, че работи след само един час сън.

Изследване, проведено в Австралия през 2012 г. установи, че по време на микрозаспиване, някои части от нашия мозък „се опитват да възстановят способността за реакция“ може би предизвикват внезапното неволно стряскане, което усещате, когато главата ви започне да се отпуска.

Как може да се предотврати микрозаспиването?

Специалистите препоръчват при първите признаци на сънливост да спрете шофирането веднага и да си починете, тъй като вероятността за катастрофа се увеличава до 15 пъти!

На пазара има няколко продукта, предназначени да върнат шофьорите обратно в съзнание. Например гривна, която следи пулса ви и изпраща електрически шок, когато усети, че задрямвате.

Изглежда обаче, че най-доброто решение срещу микрозаспиване е да се спи достатъчно.