Неиздаден касов бон за лев затвори магазин за седмица

0

Неиздаден касов бон за един лев е станал причина данъчните да запечатат магазин за една седмица. Това става ясно от Решение на Административния съд в Русе.

В началото на м. ноември 2019 г. данъчни инспектори посетили по метода „таен клиент“ магазин, в който се продават артикули за различни увеселения. В магазина закупили балончета стойност 1 лев, заплатили чинно стоката, но не получили касов бон. При проверка на касовата наличност и регистрираното в паметта на фискалното устройство била установена разлика от 13 лв.

Инспекторите съставили на протокол за извършената проверка, в резултат на който на търговеца била наложена санкция „запечатване на търговския обект“ за срок от две седмици.

Търговецът обжалвал санкцията пред Административния съд, Съдиите преценили, че тя не отговаря на тежестта на нарушението и намалили срока на принудително затваряне на магазина наполовина – от 14 на 7 дни. Паралелно с това са задължили НАП в същия размер – 50 на сто, да възстанови направените от търговеца съдебни разходи.