Незаконно депо за отпадъци край Пловдив /ВИДЕО/

0
65

От близо пет години имот на няколко собственици с площ 40 декара е превърнат в незаконно депо за отпадъци. Въпреки многобройните сигнали, реакция от институциите няма, каза днес по време на брифинг областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

Оказва се, че депото събира такси от граждани и фирми, които са в пъти по-ниски от законово установените. Собственикът му е свързан с незаконното сметище по поречието на река Чая. Сигнали за незаконната дейност има от години. Проверка е извършвана един път – за незаконен добив на инертни материали, но производството е прекратено от Районна прокуратура.

Депото се  стопанисвало по обичайната процедура- изкопани са дълбоки ровове, където са складирани боклуците, отгоре е засипвано с инертни материали и отново са товарени боклуци. Сред тях има предимно строителни и производствени отпадъци.

На този етап експертите са установили два пласта на 4 м дълбочина. Подобен е подходът в река Чая, където преди време пада подпорна стена на реката. Там бяха открити чували с надпис „Made in Spain“. Отпадъците са изсипвани върху дигата на реката, засипвани с пръст и вече са образували насип с височина около 7 м, който е навлязъл в Чая. При повишаване на дебита на реката има опасност тя да разнесе отпадъците по течението си.

На брифинга днес присъстваха и представители на всички институции, които имат отношение към проблема- РИОСВ, Басейнова дирекция, Напоителни системи. Сигналът днес, освен до прокуратурата, е изпратен и до Министерствата на енергетиката и на земеделието.