Общинският съвет „благослови“ сделката за Летище Русе

0
1419
условията на Летище Русе

Общинският съвет на Русе даде предварително съгласие общината да продаде без търг или конкурс летището край града на „Еонметал България“. Предложението бе прието с 30 гласа „за“, 3 „против“ и 14 „въздържал се“.

Условието за сключване на окончателен договор за продажбата е на фирмата да бъде издаден сертификат за инвестиции клас „А“ от министъра на икономиката на България в срок до шест месеца. Ако това стане факт, ще се пристъпи към продажба на имота по цена, определена от общината.

По думите на кмета Пенчо Милков, с решението нито се прехвърля собственост, нито общината се обвързва по някакъв начин. Единствено се дава възможност на тази компания да кандидатства за инвеститор клас „А“.

„Ще защитим интересите на общината, ще отделим и средства за евентуално връщане на имота в наша собственост, ако до определено време фирмата не осъществи това, което предлага“, каза Милков пред общинските съветници.

Публично обявените намерения на дружеството са на територията на летището да бъде изграден логистичен парк, както и нова писта с дължина от 3050 метра, на която ще е възможно да кацат до среден клас самолети.

„Еонметал България“ нашумя в публичното пространство през лятото на 2019 г., когато заяви инвеститорски намерения за изграждане на втори Дунав мост при Русе, за построяване на магистралата Русе – В. Търново и за прокопаване на тунела под Шипка.

Справка в АПИС показва, че „Еонметал България“, българското дружество на малайзийска компания Eonmetall Group Berhad, е регистрирана в Русе през август 2019 година. От справката става ясно, че офисът и се намира в сградата на бул. „Липник“ 123. Уставният капитал от 2000 лева е внесен в края на декември миналата година.

В предмета на дейност са описани разнородни дейности, между които корекция и реконструкция на пътища, магистрали,  високо строителство, работа с битови, производствени и опасни отпадъци, търговия с недвижими имоти. Проучване, проектиране и изграждане на инфраструктурни обекти, мостове, жп линии, автомагистрали, летища и пристанища.