Николай и Евгения Баневи остават в ареста

0
151
Николай и Евгения Баневи остават в ареста

Николай и Евгения Баневи остават в ареста. Това реши специализираният съд. Решението на съда не е окончателно и може да се обжалва.

Съдия Антон Урумов прие доводите на прокуратурата и сметна, че ако семейството е на свобода, може да извърши друго престъпление, макар да няма риск да се укрие. Според съда доводите на Банева били от битов характер и не могат да са мотив за освобождаването й. Тя поиска да бъде пусната под “домашен арест”, за да гледа децата си, които са непълнолетни. За съда по-голяма тежест имаха показания на бивши служители на завод “Полимери”, които разказвали как е фалирало предприятието.

Баневи са обвинени за пране на пари в размер над 1 млрд. лв., както и в още няколко престъпления, сред които организирана престъпна група, длъжностно присвояване и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Прокуратурата твърди, че престъпната схема за източване на приватизирани дружества започнала още през 2005 година – малко след смъртта на първата съпруга на Николай Банев – Дочка. Така, година по-късно, фамилията имала в швейцарска банка сметка с близо 590 млн евро.

От 130 приватизирани предприятия към днешна дата нямало нито едно работещо, дори част от конструкциите на сградите били дадени за скрап.

И двамата отхвърлят обвиненията, че са източили десетки предприятия. Николай Банев посочи, че не е могъл сам да взема решенията за предприятията, които се твърди, че са били източени.