Такси без шофьор? Вече е възможно!

0
108
Такси без шофьор? Вече е възможно!

Специализираното технологично подразделение Waymo на Google стартира бъдещото на роботизираните автомобили като реализира програмата си Waymo One. Проектът не е новост, като през последните няколко месеца компанията активно тества нейната функционалност и надеждност в затворен цикъл, съобщава The Mercury News.

„Преди почти 10 години ние бяхме основани като проект за роботизирани автомобили на Google, който да проучи един елементарен въпрос: как бихме могли да използваме автономната технология, за да направим улиците по-безопасни“, коменитра Джон Крафчик, изпълнителен директор на Waymo. „Съсредоточихме се върху създаването на най-опитния водач, който някога е съществувал на този свят“.

Услугата вече е публична и налична за няколко града в Аризона, като първите, които ще могат да се възползват от нея, са именно групата бета-тестъри, участвали в подготвителната програма на фирмата.

Достъпът до услугата се осъществява с помощта на приложение за мобилен телефон, с което клиентът може да извика роботизираното такси по всяка време на денонощието, 7 дни в седмицата. Според компанията, клиентите винаги могат да разчитат на чист автомобил и на „водач“, който има повече от 10 000 000 часа опит в движението по публични пътища. Цената ще бъде известна на пътниците още преди да е започнало пътуването.

Въпреки техническия прогрес в тази област, все пак с цел по-голяма безопасност първоначално работата на роботизираната таксиметрова услуга Waymo One ще се наблюдава от реален водач във всеки автомобил.