Никулден е, празнуват моряци, рибари и банкери

0
празнуват моряци

На 6 декември християните почитат Свети Николай Мирликийски-Чудотворец. Празникът е популярен още като Никулден. На този ден празнуват моряци, рибари и банкери.

Никулден е един от най-уважаваните празници в българския народен календар. Българите почитат Св. Николай и като пазител на семейството, жилището и добротата.

Според народохристиянския мит за подялбата на света, на свети Никола се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони, както и на морските ветрове. Според митовете, свети Никола разлюлява и спира морските ветрове, ходи по моретата, и ако има някакъв кораб в беда, го спасява. Светецът е покровител на моряците и рибарите.

Преданията гласят, че свети Никола спасил една пробита гемия от потъване като запушил дупката със шаран. Затова на трапезата ни задължително трябва да присъства риба.

Св. Николай се почита и като патрон на банкерите. Причината е, че според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща, който така успял да омъжи трите си дъщери. Има вярване, че костица от Никулденския шаран, грижливо скрита в гънките на портмонето, помага то да бъде по-пълно през годината.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук