Нинова ще забранява на мобилните оператори да вдигат цените (видео)

0

Икономическият министър Корнелия Нинова се закани, че ще забрани на мобилните оператори да вдигат цените. А1 и „Теленор“ вече обявиха увеличение с около 5% за всички абонати от следващата година. Те твърдят, че скокът се налага заради инфлацията.

КЗП не може да спре поскъпването на мобилните услуги

Повишението ще бъде направено едностранно при уговорени условия във вече подписани договори. То ще засегне всички абонати.

Комисията за защита на потребителите заяви, че не може да спре увеличението, но може да глоби фирмите заради нелоялни търговски практики. Според Нинова това й дава основание да издаде заповед за забрана на повишението. Тя обясни, че фирмите искат да индексират цените си с инфлацията за две години наведнъж – за отиващата си и за 2022 г.

А1 и „Теленор“ с по-високи цени от Нова година

„Искаме да ги предупредим, че ако го направят, ще приложим всички механизми и законови похвати, с които да не допуснем това. А те са няколко – налагане на глоба е най-малкото. Тя е в размер от 1000 до 30 000 лв. Второ, ще се обърнем към съда, за да поискаме, ако нашата заповед бъде обжалвана, да се приложи предварително изпълнение. Т.е. да не се пристъпва към увеличение на цената“, обясни Нинова.