Първите партиди от ваксината отиват в София и Бургас

0
331

Приет е Национален план на България за готовност при пандемия. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов след заседание на Националния оперативен щаб.

Планът е изготвен в изпълнение на решение за актуализиране на Националния план на Република България за готовност при пандемия, приет от 44-ото Народно събрание. По думите му, при изготвяне на плана са използвани ръководства и насоки на СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, съществуващи научни познания в областта и натрупан практически опит в страната за справяне с предходни епидемии и пандемии.

Националният план на България за готовност при пандемия има общ характер, каза още министър Ангелов и поясни, че такива планове ще бъдат разработени, ако страната ни се изправи и пред други пандемии.

„Планът дава основните насоки и точки – как да прекъснем епидемичния процес, да намалим заболеямостта и смъртността, да преминем към това как да осигурим важната инфраструктура, работата на важни за държавата органи, и стигнем до комуникационната стратегия“, допълни доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

До четвъртък ще бъде изготвен Национален план за ваксиниране, който ще бъде представен на следващото заседание на Министерския съвет, каза още здравният министър. Председател на Координационния съвет за изпълнението му ще бъде е генералният директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов.

„Българите ще имат достъп до същите ваксини, които ще има за всички европейски граждани“, подчерта проф. Ангелов. Той потвърди, че първите количества се очакват в края на тази или в началото на следващата година. Тя ще бъде на „Пфайзер“. До края на тази седмица ще бъдат осигурени хладилници за съхранение на ваксината. Те ще бъдат 4 на брой. Два ще са в София, един в РЗИ Бургас”. На първо време те ще са достатъчни за успешната логистика на ваксината в страната. По-нататък ще бъдат осигурени хладилници за всички РЗИ-та, допълни министърът.