Ваксинирането срещу Covid-19 в България ще започне след Нова година

0
Pixabay

Ваксинирането срещу Covid-19 в България ще започне седмица след доставката на първите количества ваксина на компанията „Пфайзер“, съобщи здравният министър Костадин Ангелов. Очаква се ваксините да пристигнат у нас около или малко след Нова година. Те ще се поставят първо на т.нар. рискови групи, обясни министърът без да уточни кои са те. Практиката досега сочи, че намеренията на различните държави са първо да ваксинират лекари, а след това възрастни и болни хора. Т.е. масовата ваксинация ще има поне след няколко месеца.

Първите партиди от ваксината отиват в София и Бургас

Ваксините ще бъдат безплатни и няма да са задължителни, обясни още министърът. Според него българите ще имат достъп до тях, какъвто имат и всички останали европейски граждани.

Ваксината на „Пфайзер“ трябва да се съхранява в хладилници при температура от -70 градуса. Първоначално в България ще има само няколко такива места – в РЗИ-тата в София и Бургас, както и във ВМА. В момента се преговаря с компании, които имат налична такава техника на територията на ЕС и могат да я доставят, обясни министърът.

Българите с резерви към ваксинирането срещу COVID-19

В първоначалния етап на ваксинирането личните лекари няма да се включват. Те ще започнат да поставят ваксини едва след като процесът стане масов. Очаква се дотогава у нас да са доставени ваксини и на други компании, които не изискват такива строги условия за съхранение.