Нов опит за разтоварване на заседналия кораб – най-рано в понеделник

0

Най-рано в понеделник може да се направи нов опит за разтоварване на заседналия край Камен бряг товарен кораб „Вера Су“. Това съобщи вицеадмирал Румен Николов, който е начело на кризисния щаб на място. Опит за изтегляне без разтоварване би могъл да има фатални последствия – натовареният с азотни торове плавателен съд може да се пречупи, обясни той.

Каварна обяви бедствено положение, ограничава се достъпът до заседналия кораб

Единственият вариант е разтоварване с малки плавателни съдове, които могат да се доближат. В момента обаче морето е бурно, има силен вятър и вълни. Очаква се по-добро време в началото на следващата седмица.

Държавата няма техника за такава операция и затова се говори с частни фирми, каза още Николов. Има обаче опасност наличните у нас машини да не са достатъчни.

„В тази област за съжаление държавата не разполага с нищо, категорично. Всичко, което ползваме, това са частни фирми, с които се водят съответните разговори. За да бъдем още по-гарантирани се водят разговори и със специализирани фирми от световен мащаб за провеждане на операцията, ако ние не се справим“, каза Николов и допълни, че тези дружества били предимно норвежки и нидерландски и работели в Северно море.

Към момента са осигурени условия за евакуация на екипажа. Моряците обаче отказват да слязат на брега. Според Николов те са осигурени с храна и вода.

Шефът на „Морска администрация“ е уволнен заради заседналия кораб

Засядането на кораба категорично е грешка на екипажа, заяви вицеадмиралът. Плавателният съд се е отклонил от морския път към Варна и е стигнал до плитчините край Каварна в рамките на 15 минути, обясни той.