Каварна обяви бедствено положение, ограничава се достъпът до заседналия кораб

0

След десет дни и безуспешни опити заседналият край Камен бряг товарен кораб „Вера су“ да бъде изтеглен или разтоварен кметът на Каварна Елена Балтаджиева обяви бедствено положение. Това позволява различни мерки – извеждане на екипажа на плавателния съд, осигуряване на подслон и храна за поставени под карантина, действия за недопускане на замърсяване на околната среда, както и ограничаване на достъпа до кораба. Там вече ще бъдат допускани само хора, ангажирани със спасителната операция.

Това значително ограничава възможностите за контрол над работата на институциите. Преди дни стана ясно, че при неуспешна операция част от азотния тор на борда е изсипан в морето благодарение на екип на специализирания сайт maritime, който бе на мястото.

Горивото на заседналия кораб е източено, съобщи по-рано екоминистърът Асен Личев. Според него това значи, че основният риск от замърсяване на околната среда е преодолян.

Плавателният съд, натоварен с азотни торове, стои в плитчините вече 10 дни, а властите не успяват да организират адекватна операция по изтеглянето или разтоварването му. В сряда транспортният министър Христо Алексиев уволни шефа на „Морска администрация“ Живко Петров заради забавянето и неуспешните опити в предишните дни.

Шефът на „Морска администрация“ е уволнен заради заседналия кораб

От местната басейнова дирекция пък публикуваха резултати от замервания, които показаха наличие на азотни торове четири пъти над нормата. Вероятно това е вследствие от опита за разтоварване, при който голяма част от торовете се изляха в морето.

Личев обясни, че е сезирал прокуратурата, защото „Морска администрация“ извършила нарушение – допуснала кораб, натоварен с карбамид, който се използва при азотните торове.

Опитите за изтегляне на заседналия кораб се провалиха

„Не се допуска според европейското законодателство да се пренася карбамид в насипно състояние“, обясни Личев.

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал