Нова реалност за китайците от 2020 г.

0
Нова реалност за китайците от 2020 г.

Очертава се да се въведе китайска дистопия за точкова система на гражданите, която ще е реалност от 2020 г. Планът е Китай да съди всеки от своите 1,3 милиарда жители въз основа на тяхното социално поведение, действия и репутация след 2020 г., пише Bloomberg.

Пекин възнамерява да приеме програма за доживотни точки до 2021 г., която да определя персонализирани рейтинги за всеки гражданин, за да го възнаграждава или наказва. Всичко вече е обнародвано и публикувано на уебсайта на правителството. Тези, които имат по-добър т.нар. „социален кредит“, ще получат ползи от „зелената програма“, докато тези, които нарушават законите, ще усетят колко по-труден може да е животът.

Проектът от Пекин ще подобри системите за „черни списъци“, така че онези, които се смятат за неблагонадеждни да бъдат под контрол. Но това не е нищо ново, защото Китай отдавна експериментира със системи, с които класира своите граждани, възнаграждавайки доброто поведение с опростени услуги, а наказвайки лошите действия с ограничения и санкции. В редица градове се предвиждат сходни програми.

Ханджоу например разгърна своята лична кредитна система по-рано тази година, възнаграждавайки „про-социално поведение“ като доброволческа работа и кръводаряване, но наказва тези, които нарушават правилата за движение по пътищата и взимат пари „под масата“. До края на месец май хората с „лоши кредити“ са били възпрени да резервират повече от 11 милиона полета и 4 милиона високоскоростни влакови пътувания, според Националната комисия за развитие и реформи.

Според плана на правителството на Пекин, различни агенции ще свържат своите бази данни, за да получат по-подробна картина за действията на всеки гражданин. Предложението призовава агенциите, включващи туристически органи, регулатори на бизнеса и транзитни органи, да работят заедно.

Проследяването на поведението на хората в Китай стана по-лесно, тъй като икономическият живот се премества в интернет пространството, използвайки различни приложения за плащания, получаване на заеми и организиране на транспорт. Обикновено профилите се свързват с мобилни телефонни номера, които изискват идентификационни документи, издадени от държавата.

Окончателният вариант на Националната система за „социални кредити“ в Китай остава несигурен. Но с все по-строгите правила за премахване на анонимността в социалните мрежи и набирането на популярност на системите за разпознаване на лица сред полицията, властите ще са все по-способни да хващат всеки прегрешил, от дисидентите в интернет до возещите се без билет.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили