Нови програми помагат в работата с деца с аутизъм и церебрална парализа

0
83
помагат в работата с деца с аутизъм

Терапевти и учители се включиха в обучение на тема „Дигиталните технологии в терапията и обучението“. Програмите, които помагат в работата с деца с аутизъм и церебрална парализа, се ползват вече 20 години в 50 страни и имат над 3 милиона потребители.

Дигиталните образователни програми се използват в училища и университети, от лопопеди и психолози, деца и младежи. Насочени към преодоляване на дефицити, корекция на речеви нарушения, развитие на когнитивни способности  по-високи резултати в училище, подобряване на изучаването на чужди езици и отлично владеене на английски език. Програмите помагат на деца с церебрална парализа, аутизъм, различни форми на дислексия и дефицити. Зад създаването на програмите стоят невролози, психолози, невропсихолози и лингвисти, които са доказали експериментално научната теория за невропластичността на мозъка, т.е. той може да се развива от нашето раждане до смъртта и няма ограничения, както до скоро се е смятало, каза ръководителят на Европейския център по невронауки Мирослав Начев.

„Използва се игра, а играта е естественият начин за учене на човек, няма добро и лошо“, допълни той.

Подобни обучения са правени извън Русе, но в града ни то е първо по рода си. От 2016 година до момента има над 300 потребители, а резултатите са видими още след втория месец. Програмите са мощно средство в ръцете на специалистите, но могат да се ползват и в къщи по време на ваканциите. Във всеки момент от използването им има представа за реалните постигнати резултати.