Юлските горещници – без особени горещини

0
117
Юлските горещници

От днес по българския народен календар започват юлските горещници. Те продължават 3 дни – 15, 16, 17 юли, имат езически произход и са свързани с култа към огъня. Пече ли силно слънце през трите горещника – топли, без сняг и виелици ще бъдат и зимните януарско-мартенски дни. През Горещниците не се работи, не се ходи пеша, не се пече хляб, за да се опази трудът от огнени стихии и градушки.

Горещниците се празнуват от хората, в чиито професии се използва огън. Съществува вярване, че който се окъпе по време на Горещниците в лековити води, не се разболява през годината.

Третият от дните се почита в чест на св. Марина като господарка на змиите. Марина била дъщеря на езически жрец, живяла през III в. От 12-год. възраст тя се отдава на християнската вяра. Въпреки жестоките мъчения не се отказва от нея и след мъченическата си смърт е канонизирана за светица. Денят на Света Марина е храмов празник на манастира край с. Каран Върбовка.

Астрономическите горещници се отбелязват на 28, 29 и 30 юли. Разминаването идва заради преминаването към юлианския календар, който с времето се отдалечава от григорианския заради повечето високосни години в него.

Метеорологичната прогноза за днес показва, че максималните температури ще са между 27 и 30 градуса в Северозападна, 33-34 в Югозападна България и 30-32 градуса в  останалата част на страната. Очакваната максимална температура в Русе е около 31 градуса.

След обяд ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в планинските и североизточните райони краткотрайно ще превали. Ще продължи да духа слаб до умерен северозападен вятър.