Въвеждат вечерен час в Австрия

0

Нови строги мерки за овладяване на пандемията в Австрия обяви  късно тази вечер австрийският канцлер Себастиан Курц.

Причината е стремително растящият брой новозаразени, чието число доближава 6000 на ден, която по думите на Курц и на министъра на здравеопазването Рудолф Аншобер би затруднила системата на здравеопазване.

От трети до тридесети ноември се забранява напускането на домовете от 20 часа до 6 часа сутринта. Изключения се допускат при отиване на работа, оказване помощ на нуждаещ се, кратка разходка край дома или за спорт. Забраняват се посещения по домовете след 20 часа, по друго време е допустимо събирането на хора от максимум две домакинства.

Забраняват се всякакви вечерни културни, спортни и частни мероприятия.

Хотелите ще бъдат затворени за туристи, допускат се единствено служебно командировани лица, заведенията за хранене имат право да доставят храна по домовете, но остават затворени. Нарушителите ще бъдат наказвани – както собствениците на заведения и барове, така и посетителите, които се намират в заведенията.

Целта на крутите мерки е запазване високия стандарт на здравеопазването в страната и осигуряване на интензивно легло за всеки нуждаещ се.

Курц  е съобщил, че австрийското правителство ще обезщети всички засегнати от новите мерки браншове и в кратък срок ще им преведе 80 процента от приходите за ноември 2019 година с цел запазване на работните места. Правителството очаква, че Европейската комисия ще одобри и отпусне допълнителни помощи, които да бъдат изплатени на засегнатите фирми.

Училищата и детските градини остават отворени, гимназиите и университетите минават на дистанционно обучение. Непрекъснато ще се следи как се развива броят на заразените и при нужда ще се карантинират класове.

Отворена остава и цялата търговска мрежа, както и салоните за услуги, като ще се съблюдават строги предпазни мерки, включващи дезинфекция, спазване на дистанция и носене на маски.

На възрастните в старчески домове и заведения за възрастни и болни хора ще се правят ежеседмични тестове, посетителите ще правят бързи тестове на място преди посещение при роднини и ще носят добре уплътнени маски.

Всички фирми, при които е възможна работа от къщи, ще минат на този режим.

От сряда частична карантина се въвежда и в Португалия. Гражданите са призовани да си стоят по домовете и да не излизат освен за работа, училище или пазаруване, а на компаниите се препоръчва да преминат на дистанционен режим.

От 5-ти ноември Англия излиза в общонационална карантина. Магазините, които не се определят като такива от първа необходимост, както и развлекателните заведения като пъбове, барове и ресторанти се затварят до 2 декември.

В същото  време заради затягането на мерките срещу разпространението на Ковид, в Барселона   тази вечер имаше сериозни безредици. Стотици хора излязоха на централния площад, където се намират сградите на Женералитета и кметството, за да изразят недоволството си от затварянето на барове, ресторанти и други бизнеси, както и други забрани, съобщава „Евронюз“.

 

 

Бъди свободен