Здравният министър иска директорска оставка и настоява за промяна при финансирането на болниците от НЗОК

0
снимка: Darik

 

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов настоя столичния кмет Йорданка Фандъкова да поиска оставката на директора на Четвърта градска болница д.р Аркади Иванов.

Министър Ангелов обяснява искането си с отказа на директора на лечебното заведение да разкрие легла за Covid пациенти.

Сагата бе показана в репортаж на БНТ на журналистката Мария Костова, под заглавие: Една нощ в линейка: как минава дежурството  по време на Ковид“ и излъчен във вечерните новини снощи.

https://bntnews.bg/news/edna-nosht-s-lineika-kak-minava-dezhurstvo-po-vreme-na-covid-19-1080957news.html

Репортажът отприщи вълна от недоволство в социалните мрежи. Паралелно с това снощи в столицата заради отказ за прием в  столични болници, докато чака линейка повече от 4 часа , също от Ковид почина  33 годишен мъж.

 

В поста си министър Ангелов той обяснява, че  е провокиран от репортажа по БНТ, посветен на работата в Covid отделение.

Здравният министър дори прави заявка да внесе законодателни промени в Народното събрание, на чиито основания такива болници да не бъдат финансирани със средства от Националната здравноосигурителна каса.

Подкрепа за позицията на професор Ангелова  изрази също през Фейсбук и столичният кмет Йорданка Фъндъкова.

Поискала съм обяснения от директора на болницата д-р Аркадий Иванов и настоявам агенция „Медицински одит“ да извърши проверка“, пише още з Фандъкова.

„Излъченият репортаж по националната телевизия за пациент, закаран от Спешна помощ в Четвърта градска, показва проблем, който „системата“ трябва да реши. Не може пациент, за който лекар е преценил, че се нуждае от болнично лечение, да бъде връщан от лекари. Не може да се търси документ на хартия, при положение, че болницата има електронен достъп, добавя Фандъкова.