Новите санкции срещу нарушителите на пътя влизат в сила. Какви са те?

0

Новите, по-тежки наказания за нарушителите на пътя вече са публикувани в “Държавен вестник” и влизат в сила от 28 март. Какво предвиждат те?

Според тях шофьори, при които е установен алкохол в кръвта между 0.5 и 0.8 промила, ще имат с 8 точки по-малко в талона си, които са общо 39.

Ако дрегерът отчете между 0.8 и 1.2 промила, освен глоба ще се отнемат и 12 контролни точки. При повторно нарушение броят на отнетите точки ще е 20. Повече точки, 15, ще се отнемат и при отказ на водача да бъде проверен за алкохол или тестван за употреба на наркотици.

За превишена скорост с над 50 км/ч в населено място санкцията ще бъде 18 точки. Повече точки ще се отнемат и при неправилно изпреварване, създаващо опасност за движението. Въвежда се ново нарушение, за което ще се отнемат точки – за движение в лентата за принудително спиране по автомагистрала – 10 контролни точки.

Повече точки ще се отнемат на водач, който се движи в платното за насрещно движение по автомагистрала и скоростен път – вместо 10 ще се взимат 15 точки. Това нарушение, в условията на високи скорости, застрашава директно живота и здравето на хората, пътуващи в правилно движещите се моторни превозни средства. За повторно нарушение по предишните две нарушения е предложено да се отнемат 20 контролни точки.

Повече точки, 15, ще се отнемат и при отказ на водача да бъде проверен за алкохол или тестван за употреба на наркотици.

Затягат се и санкциите при използване на телефон без hands free, при шофиране без колан или липса на каска за мотористите, както и при неправилно преминаване през жп прелез.

За неправилно изпреварване, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението се увеличават отнеманите контролни точки от 10 на 13. За нарушение на правилата за преминаване през железопътен прелез се увеличават отнеманите точки от 5 на 10, тъй като това е умишлено нарушение с много висока степен на опасност.

Младите водачи със стаж под 2 години рискуват да останат без книжка, ако два пъти в годината бъдат заловени да шофират с превишена скорост над 50 км/час от ограничението.

 

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук