Новият кораб на АППД пристига през януари в Русе

0
Новият хидрографски кораб

До края на януари очаква да пристигне в Русе новият хидрографски кораб на агенцията. Специализираният плавателен съд се строи във варненската корабостроителница „Делфин”. По думите на директора на агенцията инж. Павлин Цонев, корабът е катамаран, с дължина 24 метра и широчина 7,3 метра, „газенето“ му и 1,30 м. В момента текат последните довършителни дейности. Плавателният съд е боядисан и в навечерието на Нова година се правеха последните облицовки по вътрешната му част. Очаква се ходовите изпитания на катамарана да се проведат в първите дни на януари. След това, корабът ще бъде преведен от Варна до Констанца, а след това през канала Черна вода да достигне до Дунав. До края на януари новият хидрографски кораб на АППД трябва да пристигне в Русе.

Той е на стойност 6 млн. лв., построяването му е финансирано по Оперативна програама „Транспорт”. Новият съд трябва да замени хидрографския кораб на АППД „Вит”, който е строен в далечната вече 1979 г.

Специализираната техника на плавателния съд позволява да се „сканира“ речното дъно в детайли, да се проследяват измененията му и да се прогнозират критичните участъци, да се оценява състоянието на бреговете и островите, на хидротехническите съоръжения,  ще се осигури по-добра навигация, а следствие на това и безопасно корабоплаване. Той ще извършва хидрографски изследвания по Дунав, като ще разполага със специална лазерна система за заснемане конфигурацията на бреговете и със съвременно геодезично оборудване. Екипажът на кораба ще се състои от 6 души, от които трима ще работят със специализираното оборудване.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили