Новият кораб на АППД ще е готов през август

0
42
Новият кораб на

Новият кораб на Агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ ще бъде готов през август 2018 г., съобщи директорът на агенцията Павлин Цонев.

Заедно с регионалния министър Николай Нанков той проследи напредъка на строителството на кораба, който се прави във Варна. Стойността на плавателния съд, който ще се използва за маркиране на плавателния път в долното течение на река Дунав, е 5,150 млн. лв. Основната задача на кораба ще е да поставя навигационни знаци за обозначаване плавателната част на реката. Така ще се оптимизира траекторията на корабоплавателния път и ще се създадат по-добри условия за транспортиране на стоки и пътници.

Ще бъдат монтирани и 10 автоматични хидрометрични станции. По същия проект неотдавна в Русе беше доставен и нов катер за хидрографски измервания. С него Агенцията ще събира точна информация за промените, настъпващи в критичните участъци.

Корабът, чието име ще бъде избрано чрез конкурс, се изгражда в рамките на мащабния проект „FAIRway Danube”. Подкрепен е от Стратегията на ЕС за Дунавския регион, чийто ротационен председател тази година е България. Проектът  цели подобряване на корабоплаването и навигацията по р. Дунав и нейните плавателни притоци.

Партньори в проекта са Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, България и Румъния. Страната ни участва чрез  Изпълнителна агенция “Проучване и поддържане на река Дунав“. Средствата са осигурени от Механизма за свързване на Европа.