Ново улично осветление ще пести над 100 000 евро на хазната в Русе

0

Община Русе ще пести годишно по 112 000 евро след подмяна на уличното осветление с енергийно ефективни лампи.

Това обяви зам.-кметът Магдалина Илиева при представянето на проекта „Прилагане на мерки за енергийна ефективност по системата за външно изкуствено осветление на територията на град Русе, Община Русе“, който се изпълнява по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“. Икономията ще бъде реализирана след подмяна на уличното осветление с енергийно ефективни лампи. Подмяната ще обхване следните райони: кварталите „Дружба-1“, „Дружба-2“, „Дружба-3“, „Чародейка-Север“, „Чародейка-Юг“ и главните улици – бул. „Христо Ботев“, бул. „Гоце Делчев“, бул. „Васил Левски“, бул. „България“, бул. „Липник“, ул. „Плиска“, ул. „Наум“, ул. „Доростол“ и бул. „Тутракан“.

Предвижда се и изграждане на две фотоволтаични системи за производство на електроенергия за собствени нужди – на покривите на ДГ „Русалка“ и Дом за стари хора „Възраждане“, като вече е дадено началото на строителната площадка в детската градина. Системите ще бъдат по 20 киловата и ще има батерии по 20 киловата.

Заедно с това ще бъде въведена и информационна система за планиране, мониторинг, контрол на електроенергийните разходи за улично осветление. Чрез системата ще се знае къде има проблем с лампите и не работят, за да се подменят веднага.

Проектът се финансира по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“ на Финансовия механизъм на ЕИП 2014-2021 и включва още изграждане на локална система за автоматично управление на три булеварда – „Христо Ботев“, „Васил Левски“ и „Гоце Делчев“.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук