Новоизбраните депутати се събират на първо заседание, русенец е най-младия депутат

0

Днес ще се проведе първото заседание на 50-ото Народно събрание. На него новоизбраните депутати ще положат клетва. Най-вероятно почетен председател ще бъде Силви Кирилов от „Има такъв народ“, който е най-възрастният народен представител.

След клетвата депутатите ще трябва да изберат председател на парламента – процедура, която в 49-ия парламент продължи цяла седмица.

Според разпределението на мандатите, обявено от Централната избирателна комисия, първата политическа сила в новия парламент коалиция ГЕРБ-СДС има 68 депутата, ДПС – 47, „Продължаваме промяната – Демократична България“ – 39, „Възраждане“ – 38, „БСП за България“ – 19, „Има такъв народ“ – 16, и „Величие“ – 13 народни представители.

След формирането на парламентарните групи, президентът трябва да проведе консултации със седемте формации в 50-ото Народно събрание, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство. Ще го получи най-голямата по численост група – тази на ГЕРБ-СДС.

От коалицията вече стартираха преговори за правителство, но по думите на лидера на формацията Бойко Борисов към днешна дата съставяне на кабинет не е възможно. Според Борисов, продължаването на разговорите с парламентарно представените партии зависи от това дали ще бъде гласувано тяхното предложение за председател на парламента. Вчера стана ясно, че от ГЕРБ-СДС ще номинират Рая Назарян. От ПП-ДБ и БСП вече заявиха, че няма да я подкрепят.

Най-възрастният народен представител в 50-ото Народно събрание Силви Кирилов е на 73 години, а най-младият е русенецът Георги Кръстев от ГЕРБ-СДС, който е на 24 години. Мъжете в новия парламент са 176, а жените – 64.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук