НСО поискала отцепването на „летните сараи“, Радев поиска оставката на шефа на службата

0
168

Националната служба за охрана е поискала с официални писма да се наложи забрана на корабоплаването в зоната около лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и да се ограничи достъпът до нея по суша за периода 10 юли – 15 септември. Това каза съобщи на брифинг премиерът Бойко Борисов. Той показа писмото до Морска администрация. Съдържанието на писмото до МВР не беше съобщено, защото то е засекретено.

Достъпът по море до сараите на Доган  – забранен

Според Борисов, искането е част от сценарий за дискредитиране на правителството.

Военният министър Каракачанов обяви, че нито един военен кораб няма да охранява искания периметър, защото не става въпрос за застрашаване на морския суверенитет на България.

По повод планирания за утре протест, при който хора ще опитат да плажуват в зоната, от която беше изгонен лидерът на „Да, България“ Христо Иванов, Каракачанов обяви, че частни лица могат да се разхождат и да плажуват на брега, който е изключително държавна собственост. Ако искат да правят митинг обаче е нужно да поискат разрешение от община Бургас.

Президентът Румен Радев поиска оставката на началника на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев, съобщиха от пресслужбата на държавния глава. От там уточняват, че искането му е във връзка с изпратените от НСО писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа на граждани до парк „Росенец“ и настоя за отмяната на тези писма, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

От „Доднуков“ 2 обявяват още, че държавният глава открива предвидената в закона съгласувателна процедура във връзка с оставката на началника на НСО.