Няма да се издават паспорти на вече регистрираните автомобили

0
1029
Сектор „Пътна полиция“ в Русе няма да работи за граждани

На вече регистрираните в България автомобили няма да се издават паспорти. Такъв ще се издава само на автомобилите, който минават първа регистрация в България. В него ще се нанасят данни за техническото му състояние, информация за минали прегледи и ремонти, показания на километража при последния преглед, както и сведения за претърпени катастрофи. Това съобщи директорът на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” Бойко Рановски пред журналисти.

В пуснатия за обществено обсъждане Закон за пътните превозни средства, с който се въвежда паспортът, обаче е посочено, че за колите, вече регистрирани в страната, всичко това ще се попълва в хода на минаването през технически прегледи и ремонти. Според закона наличието на паспорт е задължително условие, за да има покупко-продажба, като той ще се получава след минаване през пунктовете за идентификация.

Идеята е да се ограничат измамите и купувачите да получават автомобили с ясна история. След издаването на паспорт всяко МПС ще минава преглед за установяване на техническото му състояние, като той няма да се прави, ако внесеното превозно средство има валиден такъв от страна от Европейския съюз, Европейското икономическо пространство или Швейцария.

По този повод Рановски каза, че става въпрос за проект, който е на фаза обществено обсъждане и по него ще има промени. С този аргумент той не се нае да коментира каква би била цената на паспорта.